mapKako do nas
Zemljevid

mapSmučišče

 

 

Zgodovina društva

 

USTANOVITEV SMUČARSKEGA DRUŠTVA KUM - DOBOVEC

Smučarsko društvo Kum - Dobovec je bilo ustanovljeno 11. septembra 1949. Takrat se je petnajst ljubiteljev smučanja zbralo v osnovni šoli na Dobovcu in ustanovilo Smučarsko društvo Kum - Dobovec. V prvi upravni odbor so bili izvoljeni predsednik Jože Knez, sekretar Leopold Ravnikar, blagajnik Darko Krajšek ter člana Soniboy Blasy in Janez Knez. Njihove naloge so bile predvsem pridobivanje novih članov, zgraditi novo infrastrukturo, izvajati klubska prvenstva v vseh treh disciplinah ter sodelovati s sosednjimi društvi. Glavna dejavnost društva je bila vedno smučanje, vendar so že takrat izvajali tudi druge športne aktivnosti, ki so bile zanimive za mlade: tek na smučeh, smučarske skoke, namizni tenis, nogomet, odbojko, atletiko, streljanje. Zaradi tega je imelo in še ima društvo značaj splošnega športnega društva.

 

IZGRADNJA SKAKALNICE NA DOBOVCU

Zelo pomemben dogodek v zgodovini društva je vsekakor izgradnja skakalnice na Dobovcu. Leta 1956 je društvo tako s finančno kot tudi materialno pomočjo okoliških podjetij in domačinov v središču Dobovca zgradilo 35-metrsko skakalnico s takrat odličnim zaletiščem in sodniškim stolpom.

 

POSTAVITEV VLEČNICE BORER

Leta 1972 je smučarsko društvo kupilo prvo prenosno vlečnico Borer. Nato je bilo potrebno zgraditi streho za pogonsko postajo vlečnice. Nastala je tudi potreba po oskrbi z električno energijo, zato je bil še istega leta zgrajen 300 m dolg napajalni električni vod.

 

GRADNJA SMUČARSKE KOČE V TROTOVNIKU

Mala baraka, ki je pokrivala le pogonsko postajo vlečnice, je bila za takrat hitro rastoče in razvijajoče se društvo hitro premajhna. Leta 1976 so zato začeli z zemeljskimi deli po prej izdelanih načrtih za zgradbo s primernimi društvenimi prostori. Že ob tridesetletnici društva je bila koča z vso potrebno infrastrukturo pripravljena za uporabo. Leta 1984 sta nova vlečnica Ciciban in s tem večje število smučarjev prisilila člane društva v širitev smučarske koče. S tem je koča pridobila novo podobo z gostinskim prostorom spodaj in dvema dodatnima prostoroma zgoraj. Leta 1990 pa so zaradi ponovnega povečanja obiskovalcev, ki ga je povzročila izgradnja vlečnice Trotovnik, člani prizidali še kuhinjo, kurilnico in klet. Velika pridobitev je bil tudi priklop na vodovodno omrežje Dobovec. Leta 1998 so člani društva zasilno streho nad nazadnje prizidanimi prostori nadgradili ter s tem pridobili nov velik prostor, v katerem se sedaj nahaja fitnes studio.

 

NAKUP PRVEGA TEPTALNEGA STROJA

Leta 1980 se je vodstvo SD Kum - Dobovec odločilo za nakup prvega teptalnega stroja. To je bil vsekakor velik korak naprej h kvalitetnejši pripravi smučišča in tekaških prog. Seveda so se zavedali, da nov teptalni stroj ne more stati pod milim nebom in tako so se odločili za prizidek k smučarski koči, ki je in še služi kot garaža za prvi teptalni stroj.

 

GRADNJA VLEČNICE CICIBAN

Urejenost smučišča in prijaznost članov SD Kum - Dobovec sta v Trotovnik privabljali vse več in več smučarjev. Iz tega razloga se je takratno vodstvo društva odločilo za nakup vlečnice Ciciban, dolžine cca 200 metrov. 17. 1. 1982 je bila vlečnica Ciciban ob manjši slovesnosti izročena v uporabo.

 

GRADNJA VLEČNICE TROTOVNIK

Leta 1986 se je že večkrat izrečena potreba po zamenjavi oz. izgradnji nove sodobnejše vlečnice začela uresničevati. Opravljenih je bilo veliko razgovorov in posvetov za nakup osnovnih elementov vlečnice, narejen je bil posek gozda na trasi, postavili so novo transformatorsko postajo in naredili veliko prostovoljnih ur, da je vlečnica Trotovnik februarja 1988 lahko začela služiti svojemu namenu.

 

SMUČIŠČE NA KUMU

Leta 1989 so člani društva, zaradi zgraditve nove vlečnice, vlečnico Bober iz Trotovnika prestavili na Kum. Tam so zgradili potrebno strojnico ter opravili vsa potrebna dela na sami smučarski trasi. Zaradi visoke nadmorske višine in zato odličnih zimskih smučarskih pogojev je bilo na tem poligonu organiziranih že kar nekaj klubskih treningov in tekmovanj.

 

BALINIŠČE IN SMUČARSKA KOČA

V želji po dodatnih športnih dejavnostih ter druženju članov smučarskega društva skozi vse leto smo leta 1999 začeli z izkopom za izgradnjo novega balinišča ob smučarski koči. Že 9. septembra 2000 smo z velikimi upi po novih zmagah organizirali otvoritveni balinarski turnir za pokal Trotovnik. Prav tako so bila opravljena večja vzdrževalna dela pri obnovi gostinskih in klubskih prostorih v smučarki koči.

NOV TEPTALNI STROJ

Tako kot so ob 30-letnici smučarskega društva člani društva le plašno izrekali željo, da bi dobili teptalni stroj, tako smo od 50-letnice dalje le plašno pogledovali sedaj že star in malce dotrajan teptalni stroj. Ob tem so se nam pojavljale želje po novem, večjem, zmogljivejšem teptalnem stroju. Novembra 2006 smo si te želje tudi izpolnili. Kupili smo rabljen teptalni stroj, na njem opravili prvi servis ter čakali na prvi obilnejši sneg. Dočakali smo ga marca 2007, ko smo teptalni stroj tudi prvič testirali. Zadovoljni smo ugotovili, da je kljub velikosti in visoki moderni tehnologiji izredno primeren za naše smučišče. Sedaj z njim lažje, hitreje in kakovostnejše urejamo snežno podlago na celotnem smučišču.

 

NOV SNEŽNI TOP

Vsako leto se bolj zavedamo, da lahko našo ponudbo vseh zimskih storitev, v tistem res vrhunskem pomenu, ponudimo le ob mrzlih in snega polnih zimah. Ravno s tega stališča smo se novembra 2008 odločili za nakup novejšega ter zmogljivejšega snežnega topa. In že v naslednji smučarski sezoni smo z veseljem ugotovili, da je bil ta nakup res prava poteza. Ob dodatnem umetnem zasneževanju smo uspeli zasnežiti celotno smučarsko traso ob vlečnici Ciciban. To je pomenilo večje število smučarskih dni, bolj zadovoljne smučarje ob kvalitetnejši snežni podlagi, lažjo izvedbo smučarskih tečajev ter še bi lahko naštevali.

V času naravne snežne odeje je v bližini smučišča urejena tekaška proga v dolžini 3 km in prelepim pogledom na okoliško hribovje in gorovje.

Obratovanje smučišča

Ponedeljek, ZAPRTO

Torek - Petek, 13 - 16:30

Sobota - Nedelja, 9 - 16:30

Cenik vozovnic

ODRASLI

Celodnevna - 10 €       Poldnevna - 8 €

 

OTROCI

Celodnevna - 8 €       Poldnevna - 6 €

 

Člani društva imajo 1€ cenejši nakup kart.

Vabljeni na srbske specialitete iz klasičnega žara in izvrstne slaščice.

Obvezna so prednaročila za gostišče na tel. številko 041 706 461 - ga. Zdenka. 

Organizirajo vam tudi raznovrstna praznovanja: rojstne dneve, obletnice, za večje in manjše zaključene družbe. 

Smučarsko društvo

Smučarsko društvo Kum - Dobovec je bilo ustanovljeno 11. septembra 1949. Smučišče Trotovnik leži na severni strani pobočja, ki se vzpenja proti vrhu Kuma. Nadmorska višina znaša med 700 m in 820 m. Na smučišču sta dve vlečnici Ciciban in Trotovnik. Smučarska proga ob vlečnici Ciciban je položna, lahka proga, primerna predvsem za začetnike, z vlečnico Trotovnik pa je dosegljiva zahtevnejša proga, katere iztek se nadaljuje po lažji progi. Smučišče je primerno za začetnike in tudi zahtevnejše smučarje z izpopolnjenim znanjem smučanja.

smucar